Violența domestică reprezintă un fenomen social complex cu implicații majore, care îmbracă numeroase forme și care afectează întreaga societate, în mod direct sau indirect.
Prevenirea violenței domestice nu reperezintă doar o prioritate instituțională pentru Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, ci o datorie morală pentru fiecare femeie din comunitate.
În acest scop, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității desfășoară activități punctuale în comunitate și transmit informații cu caracter informativ-preventiv, atât potențialelor victime în vederea conștientizării riscurilor și a modalităților de protecție, cât și potențialilor agresori, pentru a descuraja comportamentele abuzive și a pentru a promova responsabilitatea individuală.
Conform prevederilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, violenţa domestică reprezintă: orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.
Ordinul de protecție provizoriu este un instrument folosit pentru protejarea imediată a victimelor violenței domestice. Acesta poate fi emis de polițistul care intervine la un caz de violență domestică și are caracter temporar, fiind valabil pentru o perioadă de maximum 5 zile și permite luarea unor măsuri de protecție imediate, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, precum:
– evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
– reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa sau locul de muncă;
– obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
– obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.
Ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc de către organul de politie constatator, este prezentat ulterior în instanță, care va decide emiterea unui ordin de protecție propriu zis (cu o durată de până la 6 luni), este executoriu de îndată și încălcarea lui poate atrage răspunderea penală.
Dacă ești victima violenței domestice:
• Sună la 112 în caz de urgență!
• Apelează la cel mai apropiat post de poliție pentru sprijin și consiliere!
• Solicită ordin de protecție atunci când viața sau integritatea fizică îți este pusă în pericol!
• Apelează la ONG-uri sau centre specializate care oferă adăpost, consiliere psihologică și asistență juridică gratuită!
Rolul fiecărui individ in prevenirea violenței domestice este esențial, fiecare persoană poate contribui printr-o atitudine responsabilă, empatică și activă.