Biroul de informare publică şi relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
La data de 30.04.2025, procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila luarea măsurii arestării preventive faţă de un inculpat, cercetat pentru săvârşirea infracțiunii de viol săvârşit asupra unui minor, prevăzută de art. 2181, alin. (1) Cod penal.
În urma administrării probatoriului, s-a stabilit că, în luna ianuarie 2025, în timp ce se afla în locuinţa sa din comuna Urleasca, judeţul Brăila, inculpatul major a întreținut un raport sexual cu persoana vătămată în vârstă de 13 ani, cu consimțământul acesteia.
Solicitarea parchetului a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 30.04.2025.
Faţă de această măsură, inculpatul a formulat contestație.
La data de 06.05.2025, Tribunalul Brăila a admis contestația formulată de inculpat şi a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 zile.
Cercetările s-au desfășurat cu sprijinul Poliţiei Municipiului Brăila – Secţia 2 Poliţie Rurală.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a mijloacelor de probă, activități procesuale care nu pot, sub nicio formă, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.