Două rezervoare încărcate cu păcură amestecată cu apă au fost descoperite, într-un cartier din municipiul Brăila, în timpul unor lucrări de modernizare a spaţiilor publice, în acest caz Garda de Mediu Brăila dispunând măsuri de decontaminare şi transport a deşeurilor periculoase provenite din cele două rezervoare subterane.
„În urma controlului efectuat, în perioada 12.05.2025 – 13.05.2025, la amplasamentul şantierului în lucru din cadrul proiectului ‘Modernizarea spaţiilor publice din cartierele Vizirului şi Buzăului’ din municipiul Brăila, privind verificarea aspectelor menţionate într-o sesizare din mediul on-line, o echipă de comisari din cadrul GNM-CJ Brăila a constatat că pe amplasamentul zonei interioare a blocurilor C – D – E – F, de pe strada Nicolae lorga, se desfăşoară lucrări de construire în cadrul acestui proiect. La faţa locului s-a constatat că, pe amplasamentul şantierului, în spatele blocului E, există o suprafaţă de teren de cca. 50 mp delimitată şi semnalizată cu bandă de semnalizare de culoare roşie şi albă, în mijlocul acestei zone fiind identificate două rezervoare metalice. Aceste rezervoare au un volum de cca. 15 mc şi 30 mc, sunt îngropate, iar prin gurile de vizitare/încărcare se observă că sunt încărcate cu o substanţă lichida, apă amestecată cu o substanţă petrolieră (probabil păcură)”, a declarat, comisarul şef al GNM CJ Brăila, Camelia Carmen Tudorache.
Potrivit sursei citate, rezervoarele de combustibil identificate au aparţinut centralei termice din zonă, aflată la o distanţă de aproximativ 15 metri, dezafectată la data controlului efectuat de comisari din cadrul GNM-CJ Brăila.
Lucrările de ‘Modernizarea spaţiilor publice din cartierele Vizirului şi Buzăului’ din municipiul Brăila se desfăşoară în baza Decizia etapei de încadrare nr. 15828 din 28.11.2022, emisă de APM Brăila şi a Autorizaţiei de construire nr. 85/26.02.2024, emisa de Primăria Municipiului Brăila.
„Constructorul desemnat pentru acest proiect a notificat Primăria Municipiului Brăila cu privire la descoperirea acestor rezervoare, Primăria solicitându-i să demareze procedura privind scoaterea celor două rezervoare de păcură. La data controlului exista deja încheiat un contract de prestări servicii pentru servicii de golire, curăţare şi decontaminare a două rezervoare subterane ce conţin reziduuri petroliere amestecate cu apă, cu un operator autorizat, urmând ca, după întocmirea documentaţiei necesare obţinerii tuturor avizelor şi a autorizaţiilor pentru efectuarea lucrărilor de decontaminare, transport şi tratare a deşeurilor periculoase, în conformitate cu legislaţia de mediu în vigoare, să se demareze lucrările”, a precizat Camelia Carmen Tudorache.
Cu ocazia controlului au fost stabilite, în responsabilitatea constructorului desemnat, următoarele măsuri: Decontaminarea, transportul deşeurilor periculoase provenite din cele două rezervoare subterane identificate şi predarea către un operator autorizat se for face în urma solicitării şi obţinerii tuturor documentelor şi actelor de reglementare prevăzute de legislaţia în vigoare; La finalizarea lucrărilor de decontaminare, transport şi predarea deşeurilor periculoase către operatorul autorizat se vor transmite către GNM-CJ Brăila documentele relevante (inclusiv documentele de transport deşeuri periculoase), din care să reiasă trasabilitatea deşeurilor; Monitorizarea şi delimitarea zonei, astfel încât să se asigure perimetrul pentru a se preveni producerea vreunui incident de orice natură.
În responsabilitatea Primăriei Municipiului Brăila a fost stabilită ca măsură Monitorizarea zonei celor doua rezervoare identificate pentru a se preveni producerea vreunui incident de orice natură.